Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ve Vergi Usul Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler (Tebliğ No: 579)
Giriş
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 579 sıra numaralı tebliğ, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile ilgili düzenlemelerde önemli değişiklikler içermektedir. Bu düzenleme, tarım ürünleri ticaretinin daha güvenilir, şeffaf ve takip edilebilir bir yapıya kavuşmasını amaçlamaktadır.
ELÜS Nedir ve Neden Önemlidir?
Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), lisanslı depo işletmeleri tarafından düzenlenen ve tarım ürünlerinin mülkiyetini temsil eden dijital belgelerdir.
ELÜS sistemi:
- Tarım ürünlerinin sınıflandırılmasını,
- Güvenli şekilde depolanmasını,
- Alım-satım işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlar.
Yeni Tebliğdeki Başlıca Değişiklikler
1. Elektronik Belgelerin Zorunlu Hale Getirilmesi
ELÜS Alım Satım Belgesi ve ELÜS İşlem Sonuç Belgesi, Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmesi gereken zorunlu belgeler arasına alınmıştır. Bu belgeler, alım-satım işlemlerinin kanıtı olarak kullanılacaktır.
2. Belgelerde Bulunması Gereken Bilgiler
ELÜS Alım Satım Belgesi:
- İşlem tarihi ve düzenleme tarihi
- Tarafların kimlik ve vergi bilgileri
- Ürünün türü, miktarı ve alım-satım bedeli
ELÜS İşlem Sonuç Belgesi:
- Alım-satım işleminin gerçekleştiği borsa üyesinin ve tarafların bilgileri
- İşlem tipi ve numarası
- Ürünün türü, hasat yılı ve bedeli
3. Elektronik Ortamda Bilgi Aktarımı
ELÜS işlemlerine ilişkin bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Bilgi Transfer Sistemi (BTRANS) üzerinden elektronik olarak bildirilecektir.
Kimler Bu Belgeleri Düzenlemek Zorunda?
- Lisanslı depo işletmeleri,
- Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) üyeleri,
- Elektronik Kayıt Kuruluşu (EKK).
Tebliğin Yürürlük Tarihi ve Sonuçları
Bu düzenleme, 8 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir. İlgili tarafların, yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtilmiştir.