kep ile e fatura iptali yapailirsiniz.
KEP Üzerinden E-Fatura İptal Adımları Detaylı Rehber
1. KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) Nedir?
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), resmi ve hukuki yazışmalarda kullanılan, e-posta iletiminin kanıtını sağlayan bir sistemdir. E-fatura iptallerinde de KEP kullanılarak taraflar arasında yasal bir bildirim yapılabilir.
2. E-Fatura Nedir ve Neden İptal Edilir?
E-fatura, fatura işlemlerinin dijital ortamda yapılmasını sağlayan, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından kontrol edilen bir sistemdir. Yanlış kesilen, iptal edilmesi gereken veya tarafların mutabakatıyla geri alınan e-faturalar için iptal süreci gereklidir.
3. KEP Üzerinden E-Fatura İptal Edilebilir mi?
Evet, e-fatura için GİB’in portalındaki iptal yöntemlerine ek olarak, tarafların KEP sistemi üzerinden birbirlerine iptal bildirimi yapması da geçerli bir yöntemdir. Bu, hukuki kanıt niteliği taşır.
4. KEP Üzerinden E-Fatura İptal Adımları
Adım 1: KEP Hesabına Giriş Yapın
- KEP hizmeti aldığınız kuruluşun (PTT KEP, Türk Telekom KEP vb.) web sitesine gidin.
- Kullanıcı adı ve şifrenizle KEP hesabınıza giriş yapın.
Adım 2: Yeni Mesaj Oluşturun
- "Yeni Mesaj" butonuna tıklayın.
- Alıcı adresi olarak, e-faturanın işlemini yapan karşı tarafın KEP adresini girin.
Adım 3: Konu ve Mesaj Metnini Belirleyin
- Konu: "E-Fatura İptal Talebi" şeklinde bir başlık yazın.
- Mesaj metni şu şekilde olmalıdır:
Sayın [Firma Unvanı/Yetkili Kişi Adı],
[Fatura No] numaralı e-faturanın yanlışlıkla düzenlenmesi nedeniyle iptali talep edilmektedir. Gereğinin yapılmasını rica ederiz.
Tarih: [Gün/Ay/Yıl]
Firma: [Firma Adı]
İletışim: [E-posta ve Telefon]
Adım 4: Ek Belgeleri Yükleyin (Varsa)
- Gerekliyse, e-faturaya ilişkin belge, sipariş formu, mutabakat yazışması vb. ek belgeleri ekleyin.
Adım 5: Mesajı Gönderin
- Gönderim işlemine başlamak için "Gönder" butonuna tıklayın.
- Sistem, size "Gönderim Başarılı" mesajı verecektir.
Adım 6: KEP Gönderi Bildirimi ve Teslimat Raporunu Saklayın
- KEP sisteminde, mesajınızın alıcı tarafından okunduğuna dair bir "teslim raporu" oluşturulur.
- Bu raporu bilgisayarınıza indirin ve muhasebe dosyalarınızda saklayın. Bu, iptal talebinin kanıtı olacaktır.
5. KEP Üzerinden İptal Sonrası Yapılacaklar
- Tarafın Mutabakatını Alın: E-fatura iptalinin geçerli olabilmesi için, alıcı tarafın da iptali onaylaması gerekir.
- Mutabakat Belgelerini Arşivleyin: KEP’teki teslim raporlarını ve karşı tarafın iptali onayladığı belgeleri kayıt altına alın.
6. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Süre: E-fatura, işlem yapıldıktan sonra belirli bir süre içinde iptal edilebilir. Bu süreyi kaçırmamaya dikkat edin.
- Kesin Kanıt: KEP’ten yapılan gönderimler, gönderim ve alım zamanı ile birlikte kayıt altına alınır. Bu nedenle hukuki ihtilaf durumunda kesin kanıt niteliğindedir.
- Hukuki Geçerlilik: KEP mesajlarının hukuki geçerliliği bulunduğundan, tarafın "iptali kabul etmedim" deme şansı ortadan kalkar.
7. Sıkça Sorulan Sorular
1. E-faturamı KEP olmadan iptal edebilir miyim?
Evet, GİB portalı üzerinden de iptal talebi yapabilirsiniz. Ancak, KEP ile yapılan bildirimler hukuki açıdan daha güçlü kanıt niteliği taşır.
2. KEP ile iptal ettiğimiz fatura vergi kayıtlarından silinir mi?
Hayır, KEP ile iptal edilse bile GİB’in sistemine bildirim yapılmalıdır. Bu, muhasebe sisteminizde düzeltme gerektirebilir.
3. Karşı taraf ıptali kabul etmezse ne olur?
KEP ile bildirim yapılması hukuki olarak kanıt niteliği taşır.